Peppriga och mandliga kakor!

Julen kommer och julen går men pepparkakor består. Jag, Gekkos sambo, gör här entré med mitt livs första omgång hembakta pepparkakor. För mig var det nytt med rätt stora mandelbitar i degen, jag tycker det gjorde kakorna lite roligare och mer varierade.

Ursprungsreceptet är tänkt till 180 (etthundraåttio) pepparkakor vilket är oändligt många. Eftersom vi var två minderåriga och en medelålders (jag) som bakade så gjorde jag en mindre sats som i det här receptet:

125 g smör
1 dl socker
0,5 dl sirap

1 msk kanel
0,5 msk kryddnejlikor, malda
1 dryg tsk bikarbonat
0,5 msk vatten
ca 1 dl mandel

3,5 dl vetemjöl

Smält smöret, rör ner socker och sirap. Låt blandningen kallna. Tillsätt kryddor, bikarbonat upplöst i vatten och fint hackad mandel. Blanda den kalla smeten med mjölet och arbeta ihop. Forma till 4-5cm tjocka rullar som läggs in i plastfolie. In i kylen till exempel över natten.
Kavla ut degen, gärna i mindre bitar, på mjölat bord och lätt mjölad kavel. Använd alla pepparkaksformar ni har.
Grädda på plåt mitt i ugn, 200 grader, ca 5 minuter. De är lite mjuka när de kommer ut ur ugnen men blir knapriga när de svalnar.

Översättning av mått (mål):
1 msk = 1 spiseskje = 15 ml
1 tsk = 1 teskje = 5 ml

1 kommentar:

Eli sa...

Beste pepperkakene i verden!!!